неделя, 31 май 2015 г.

Balcony with a View



По време на първото ми пребиваване в Англия, един от първите озадачаващи факти (винаги има такива, когато попаднеш на място, обитавано и моделирано от различна култура) бе този, че там няма балкони. Домове, комерсиални сгради, офиси... просто няма балкони.
- Добре де, те нямат ли балкони? - питам аз сестра ми.
- Нямат.
- Ама само в района, в който живееш ли е така, или и в по-скъпите квартали, тези по периферията на големия град?
- Навсякъде. Нямат балкони. 
Нямаха си хората. Не можех да си представя, че единственият недостатък на тези така прекрасни къщи в готически стил, с тавани, навярно обитавани от духове и подредени от двете страни на улицата като фигурки от ''Монополи'' е липсата на балкони и тераси. Защо архитектурният гений, който се беше досетил да създаде сгради, напомнящи на средновековни замъци с кули или такива, които копират къщичката на вещицата от ''Хензел и Гретел'' бе пропуснал балконите? Беше ли забравил? Или това е някакво островитянско бунтарство, а англичаните са добри в това. няма спор. Или е защото за англичанина фразата ''Моят дом е моята крепост'' важи с пълна сила, ама понеже са така любезни и добре възпитани и избягват да се конфронтират, тези крепости нямаха нужда от наблюдателни кули и ниши за оръдия?
- Имат дворове. С прекрасни градини.
Имаха дворове. И то какви! Окосени до съвършенство, с винаги цъфнали цветя и колонии от градински гномчета. Иглики през декември и януари и нарциси и зюмбюли през февруари, ако щете вярвайте!
- Сигурно прекарват всеки летен следобед в двора?
- Не. Градинките и дворовете тук не се използват с такава цел. Не се впечатлявай много, ще им свикнеш.
А, да, свикването. Този екзистенциален детайл. Отне ми доста време да се науча да свиквам. Не да свиквам, просто да не ми прави впечатление като на чужденец. Предполагам е заложено у всеки от нас - разхождаме се по света със своите културни очаквания и смятаме, че чуждата култура е длъжна да се напасне към нас, а не ние към нея. Идеализираме, издигаме в култ и оставаме неприятно изненадани, когато очакванията и предразсъдъците ни не са оправдани. Мислех че англичаните са възпитани, мислех че са работливи. А, да, проблемът е в моите очаквания, в крайна сметка, и въобще не е в англичаните. Въобще не очаквах да нямат балкони и да не изкарват половината лято в градината. Свикнах с това. Защото аз съм техен гост и това се очаква от мен. Не се очаква всичко да ми хареса и с всичко да съм съгласна, но определено не се и очаква с мусене и чудене да променя една многовековно изградена култура.
Така  е и в отношенията между хората, между другото.
Ние българите, от друга страна, имаме една банкетна култура, която е готова да възприеме всичко. Тази неконсервативна банкетна култура се адаптира към всякакви условия. И така българите можем да се веселим и да общуваме всякак и навсякъде. Хубава нашенска черта, спор няма. Най-добрата ми приятелка замина да живее в Лондон и в новия им дом вече успяха да превърнат двора в добро копие на плажните заведения с шатри. Пък нека им се чудят англичаните.
Все си мисля за тази закономерност в нашата българска култура. Ние черпим енергия и удоволствие от отворените и открити пространства, от местата под открито небе и природата. Сигурно затова строим всичко с приоритет голям балкон или тераса.
Аз обичам моя балкон, много го обичам. Обичам го през лятото, когато се излягам на нагорещения мрамор и чета книга под шарената сянка. И когато смокинята на двора роди ароматни плодове, които се разпукват под жарките слънчеви лъчи и изпълват въздуха с лепкав и сладостен аромат. Кой не би обичал това?

















неделя, 17 май 2015 г.

Tropical


Това време от годината. То е специално. Малко след като кокосовите стърготини са спрели да се сипят от небето и да образуват пухкави преспи. Малко преди снежинките да започнат да се гмуркат в чашата ми с коктейл ''Синя лагуна" чак до дъното й в търсене на съкровища и русалки. Или беше обратното? Започнала съм да забравям, защото сега умът ми е обзет от мисли за плажове, тропици и кокос!


Като споменах кокос и се сетих за хидратиращия крем за тяло и захарния скраб, които ми изпратиха моите приятели от Star Nails Bulgaria като подарък за рождения ден. Лятна ваканция в кутия и нямам идея точно как са ги забъркали, но мога да се закълна, че в състава им влизат поне шест палми, една чепка банани, едно и половина коктейлни чадърчета, шепа миди, килограм конфети от карнавала в Рио де Жанейро и малко хавайски пясък. Иначе според опаковката в състава на хидратиращия крем за тяло е включен комплекс от хидратиращи съставки, сред които екстракт от алое вера, витамин Е и още. Преимуществата му са, че е с много лека текстура на суфле и попива много бързо без да оставя мазни следи, а в същото време хидратира добре кожата, която в този период на преминаване от сезон в сезон обикновено е по-суха и чувствителна. Нанасям го всеки ден с бърз масаж, защото текстурата му позволява с него да се работи лесно. Ароматът е доста силен и се запазва за дълго, като леко избледнява в края на деня. Определено мирише на кокос и шоколад, а според мен и на съвсем мъничко банан и ако си падате по сладките летни миризми - ето това е предложение за вас!
Скрабът за тяло, ръце и крака също е нов продукт и в момента се предлага със страхотен подарък - розова пила за педикюр, може да хвърлите едно око тук, защото това е малката тайна за красиви и гладки плажни крачета. Скрабът е есенциален летен продукт в грижата за кожата, защото не само видимо я прави по-гладка, а и позволява равномерен тен и по-лесно обезкосмяване на крачетата! В състава на това кокосово-шоколадово изкушение влиза рафинирана и кафява захар за нежно почистване и какаово и други масла за допълнителна хидратация и шоколадов загар! Много напомня на домашно забъркан ексфолиант, а захарните частици в плътната смес не се разтапят твърде бързо и позволяват втриване с масажни движения. Какво повече да искаме за лятото, освен може би един хамак, жарко слънце и денонощен достъп до безплатен бар за коктейли, шейкове и смутита!



Размисли за кокос, плаж и парченца шоколад, които се топят между пръстите, а аз не мога да се нарадвам на късмета си, че живея точно на това благословено парченце земя. Парченце земя и парченце вода, опънати по извивките на планетата Земя като сатенена материя по... ъм... женско дупе, например :)
Парченца, изрисувани на ръка като китайска коприна от майстор с много въображение и много бои в нюанси на синьото.
Парченца, без да са перфектно гладки и изгладени, а на места набръчкани от морския бриз във формата на вълнички.
Парченца и кръпки от най-красивите платове от пазарите в Мароко, съшити едно за друго.
Парченца, всяко със своя аромат и цвят, всяко със своята текстура, всяко от различен материал.


събота, 9 май 2015 г.

April Favorites (and not that favorite ones)


Малко позакъснях с априлските любимци, но пък има ли срокове за тези неща? И нали пишем всичко за удоволствие :)
Всъщност снимките бяха готови още в началото на изминалата седмица, но работните задачи така и не ми дадоха възможност да седна и спокойно да споделя с вас мнението ми. Днес ще направя точно това.
*
It is a little bit late for a favorites post, however is there a deadline for those kind of things? After all, we write in our blogs for pleasure, aren't we? 
These pictures, in fact, were already shot in the beginning of the past week, however due to my work I finally find some time today to share with you my favorite things for April.



Ahava Essential Day Moisturizer
Ahava Purifying Mud Mask
Ahava Facial Mud Exfoliator

Продуктите от почистващата и хидратираща серия на ''Ахава" ми бяха изпратени преди повече от месец за тест. И нямаше как да не им отделя внимание в отделна публикация (тук), защото наистина много ми допаднаха. Ексфолиантът е перфектният дълбоко почистващ продукт за комбинираната ми кожа, особено сега, когато времето се затопля. Буквално полира лицето ми, както вече споменах, и изравнява тена и текстурата на кожата ми без да пресушава и дразни. Маската с кал от Мъртво море е една допълнителна седмична стъпка към грижата за лицето (и шията!), която никак не ми дотежава. Маската се държи за кратко на лицето и за това време успява осезаемо да почисти в дълбочина отново без да пресушава. Хидратиращият дневен крем е много лек и приятен за ползване.
*
These products from the clarifying and hydrating lines of Ahava Active Dead Sea Minerals were sent to me for a test more than ne month ago. I already have a post about the products I liked so much and you can find it here. The exfoliator is the perfect choice for my combination skin with greasy T-zone, especially now, when the days get warmer. It literary polishes my face and evens out my skintone and the texture of my skin, without provoking irretations and drying. The mask with mud from Dead sea is an additional step in my weekly skincare routine, which doesn't bother me at all, because it is really easy to use. You keep it on your face for a 2 minutes and during this time, the mask will deeply clear out the face. The Essential Day Moisturizer has a light texture and is, in fact, super pleasent to use.



SNB Moisturizing Cream with aloe vera and urea
SNB Sugar Scrub with cocoa butter and vegetable oils

Два много нови и много идеални за пролетта и лятото продукта от Star Nails Bulgaria. Още утре може да очаквате подробна публикация за тези две ароматни изкушения, затова ще се опитам сега да съм максимално кратка.
Хидратиращият крем за тяло, ръце и крака е с изключително приятна, гладка и пухкава текстура, а в същото време достатъчно лека, за да попива бързо и да не оставя лепкав или мазен филм по кожата, особено сега, когато дните стават по-топли и това може да се окаже проблем. След ползването му кожата ми е много мека и приятна и това е траен ефект, който не изчезва малко след попиване, както често се случва с други продукти.
Ексфолиантът напомня проучите захарни скрабове на Рефан. За него е използвана рафинирана и кафява захар, която нежно почиства и полира повърхностния слой на кожата. Захарта не се топи бързо, което позволява продуктът да се нанася с бавни масажни движения и удоволствието от ползването му е неописуемо. В същото време текстурата му е богата на хидратиращи масла, които допълнително хидратират.
*
A couple of the newest SNB products, which are perfect for Spring and Summer, were send to me as a present for my birthday on 1st of April. Tomorrow there will be a full review on the both products, so I will try to be short. 
The moisturizing cream for body has super sleek and rich texture, light and fluffy in the same time, soaking into the skin quickly, without leaving a sticky or greasy film, which can be an issue during the warmer days. The effect after using it is really soft skin and this feel isn't only momentary.
The sugar scrub reminds me of the famous ones by Refan. The brown sugar particles in this one don't melt quickly, which alows me to massage my body and be sure every part of my skin is perfectly exfoliated and polished. In addition, we have a rich texture, full of hydrating oils.



Чантата с бухали и декоративната лейка си взех от Одрин и много им се радвах през изминалия месец. Чантата ми струва само 7 лева и макар да не е най-добро качество, мисля че ще й се насладя през лятото. Декоративната лейка си взех от страхотен магазина за декорации - Madame Coco и също беше с намаление.
*
This owl bag and the decorative water can I bought during my last trip to Edirne, Turkey. I love them, they bring me super positive vibes with their bright colors.



Flormar Waterproof Eyeliner 117



Essence Longlasting Lipstick in 01 Coral Calling


Maybelline Colordrama in 510 Red Essential

Последните три продукта, които много исках да включа в любимците ми заради чудесните цветове, но така щях да бъда неоткровена с вас (а и със себе си), защото имат доста забележки. Затова сега ще разкажа какво всъщност не ми харесва в тях.

Моливът за очи на Флормар си взех всъщност... за устни! Отдавна ми се иска да имам истинско и много тъмно лилаво в колекцията, а на пазара има или твърде светли и розовеещи или червенеещи нюанси, или твърде скъпи предложения. По тази причина реших да направя това, което съм пробвала неведнъж и да си купя молив за очи, който да ползвам вместо червило. Досегашният ми опит показва, че макар и доста изсушаващи, продуктите за очи са доста плътни и пигментирани и издържат много време на устните. За жалост тук случаят не е такъв. Макар и да получих желания цвят, моливът буквално изчезва от устните ми след първото облизване и нямам идея защо са решили да го рекламират като водоустойчив, като и от очите ми изчезва бързо. Текстурата му е приятна, нито много мазна, нито много суха и се нанася лесно. Въпреки това - неравномерно, получават се "парцали" и цветът трябва да се надгражда за равномерен завършек. Доста изсушава устните ми и се впива във всички несъвършенства, но все пак не го ползвам по предназначение и тези детайли са предвидими.
*
These last products I really wanted to turn out to be my favorites because of their amazing colors, however they are not. Instead of not sharing my opinion for them at all, I decided to share with you their imperfections.

This eyepencil from Flormar I bought actually to use for my... lips. Yeah, right, this is not my first time using an eyepencil instead lipstick. The reason is that I wanted a true deep (and matt) purple lipcolor, but I haven't had the chance to find the right one. The most purple lipsticks on the market are either too pinky or reddish, or too expensive. My experience with wearing eyepencils on the lips is that they have amazing pigmentation and long-lasting effect, however they dry my lips, but I can neglect that because of the color. However, this is not the case with this one. I don't know why it is advertised like a waterproof one, since it dissappears from my lips (and also from my eyes) the moment I put it. Otherwise, the texture is good, not too greasy or too dry and because of that feature, the product is easy to apply. Easy application, however completely uneven and I have to build up the color for sleek outcome. In fact, it dries out my lips like crazy, however I can't say this is an imperfection, since it isn't meant to be applied on the lips.
*

В цвета на червилото на Есенс се влюбих моментално. Перфектното коралово за пролетта и лятото. И така ми се искаше да се сработим с това червило, но уви. Отново, рекламира се като дълготрайно червило, а е всичко друго но не и това. Започвам от текстурата, която не е матова, а по-скоро балсаместа и още тук ми светва лампичката колко дълго ще издържи на устните ми, както се оказва - не повече от 20-тина минути. Пигментацията е много незадоволителна и е нужно доста надграждане за реалния цвят. Продуктът подчертава абсолютно всички несъвършенства, впива се в тях и е ужасно грозно. Изчезва абсолютно неравномерно като оставя грозни бели черти и изсушава устните.
*
It was a love from a first sight when I saw this Essence lipstick. The perfect coral shade for Spring and Summer, I wish it turns to be a ultimate favorite, but it is not at all. Once again, according the advertising this has to be a long-lasting product and it is everything but definitely not that! When I first applied it and saw the finish is not matt at all and more like a texture of a balm, I was sure it will dissappear from my lips quickly, but I wasn't prepared for only around 20 minutes, even less. The pigmentation is really poor and you really have to build it up for the real and even color. This lipstick highlights all the imperfections of my lips. It dissappears from the lips super uneven, leaving ugly lines and dryness.

*
За тези червила под формата на моливи на Maybelline четох много хубави отзиви и когато се влюбих в цвета на Red Essential, нямаше какво да му мисля и го купих. Както и името предполага - червеното, което трябва да присъства на всяка тоалетка. Класическо и красиво, отива на всички. Със студен подтон, който прави зъбите по-бели. Текстурата му е много приятна и лесна за нанасяне, финишът е кадифен, точно както обещава производителя. Няма забележки за трайност и пигментация, също изчезва напълно равномерно и съм много доволна. Единственото, което ме побърква е фактът, че се разтича. През живота ми съм пробвала стотици продукти за устни с всякакви текстури и за първи път ми се случва червило, което така жестоко да се разтича и дори предварително нанесеният молив за устни не помага!
*
I already read so much positive reviews about Maybelline Colordrama lipsticks in lippensil shape and when I saw this color Red Essential in the store, I was sure I want to have it! The name says it all - the red shade, everyone must have in their collection. Classic and beautiful, suitable to everyone, with a cold undertone. The texture is neat and easy to work with, the finish is velvety, just as the advertising promises. I am really glad with the long-lasting power and the pigmentation, I like the fact it wears off pretty even. The only thing, that bothers me is that this lipstick runs out like crazy. I have tried hudreds of lipproducts during my life and this is the first time I have such a problem with a lipstick and even the prior applied lippencil doesn't help. A serious issue, indeed!

неделя, 3 май 2015 г.

Pillow Talk


Започна да ми става навик да се разхождам по пижама из блога, но не ми се струва като лош навик, предполагам става ми все по-удобно във вашето присъствие. А и нека сме откровени, най-приятните женски разговори, особено такива посветени на козметика, не са натруфените реплики, които си разменяме неохотно иззад маските от фон дьо тен и спирала, кога чути-недочути, кога в опит да надвикаме силната музика в кафенето или бара. Най-непринудените и интересни разговори се състоят в естествения женски хабитат, там, където сме склонни да споделяме много повече и много по-искрено - женските ни владения, нашите спални в нашите стаи. Будоарни откровения, истории споделени изпод пухкавите възглавници, днес точно така ще си споделяме. Грабвайте сатенените нощници, маските за лице и лаковете за нокти и заповядайте да чуете мнението ми за продуктите на Ahava Active Deadsea Minerals!
Позволявам си кратко напомняне да хвърлите едно око на публикацията посветена на Ahava Night Replenisher Time to Hydrate  ако сте я пропуснали или имате нужда от освежаване. От Vedra, вносителят на продуктите на Ahava за България, толкова се зарадваха, че с нощния крем се сработихме така добре, че решиха да допълнят и дневната ми грижа за кожата с Ahava Essential Day Moisturizer, Ahava Purifying Mud Mask, Ahava Facial Mud Exfoliator.


Ahava Facial Mud Exfoliator

Ексфолиант за лице с кал от мъртво море

Най-накрая ексфолиант, след чието ползване чувствам кожата ми наистина много, ама много чиста. Текстурата е мека и гладка, средна гъстота и не се пени излишно. Полиращите частици са дребни, идеални за малкия участък кожа, за който са предназначени - лицето, но са грубички и не се разтварят във вода. Усещането след ползване е точно на много добре полирано лице, текстурата на кожата се изравнява и става безумно гладка и чиста, а мисля и че тенът се изравнява и кожата придобива много свежо сияние. Заради факта, че частиците са по-грубички, мисля че ексфолиантът определено не е подходящ за ежедневна употреба. За моята комбинирана кожа с мазна Т-зона намирам, че веднъж седмично е предостатъчна честота, за да поддържа кожата ми чиста, без да я дразни. Според мен би провокирал раздразнения при много суха и чувствителна кожа. Още първия път, когато го използвах, имах една активна (да я наречем) пъпка и ексфолиантът я раздразни допълнително, но пък само след ден вече беше започнала да позавяхва без да я третирам допълнително. По мое мнение този ексфолиант е незаменим продукт за качествено почистване на нормална до мазна кожа и съм изключително доволна!


Ahava Purifying Mud Mask
Почистваща маска с кал от мъртво море

Тук ще започна с аромата, като добавя, че и маската, и ексфолиантът са с аромат на кал и ако сте ходили на кални бани ще разберете какво имам предвид. Ароматът не е особено приятен, но аз съм от Поморие и съм свикнала с този аромат, не ми прави впечатление, не ме дразни. Всъщност се радвам, че го долавям, защото така знам че продуктите, които поставям на лицето си нямат допълнителни ароматизатори и химикали.
Маската също много ми харесва, няма как да си кривя душата. Аз сън фен на по-агресивните почистващи продукти и кожата ми почти винаги реагира чудесно на тях. Агресивна не е точната дума за маската, по-скоро й приляга интензивна. Усещането е за наистина интензивно почистване, а ефектът е мигновен - изключително чиста кожа, изравнен тен и онова приятно сияние. Не съм много склонна да вярвам на мигновеното действие на продуктите и обичам да им давам време, за да разгърнат целия си потенциал, но тук ефектът е впечатляващ. И продължава да впечатлява, защото малко след първото ползване на маската ми излязоха няколко пъпки и така разбирам, че кожата ми се изчиства от дълбочина. Към днешна дата кожата ми е в перфектно състояние и съм напълно убедена, че огромна заслуга за това имат ексфолиантът и маската.
Самата маска се държи за кратко на лицето и шията (не забравяйте шията!) и се отмива без да се втвърдява и изсъхва (ще забележите, че потъмнява). Бях убедена, че ще изсуши кожата ми много, но след нея, както и след ексфолианта, съвсем спокойно мога да не използвам хидратиращ крем. Разбира се, не го пропускам и ето какво ползвам


Ahava Essential Day Moisturizer
Основен дневен овлажняващ крем
за комбинирана кожа

Не ми се иска да се повтарям с публикацията за нощния крем, но впечатленията ми са напълно идентични. При положение че нощният крем е така лек и попива бързо без да оставя филм, от дневния очаквах флуидна текстура, но не е това, което очаква. Същата гладка и приятна текстура на нощния крем и същата мигновена хидратация, поне това е усещането. Откровено казано, не мога да направя някаква съществена разлика между двата, поне още не съм установила такава. Както споменах и в другата публикация, доволна съм от мекотата и като цяло здравия вид на кожата ми, доволна съм, че тази еластичност и виталност на кожата се запазва до следващо нанасяне, доволна съм, че не предизвиква допълнително омазнавяне. 










*Продуктите са ми изпратени за проба. Мнението ми не е заплатено или повлияно по никакъв начин.