вторник, 17 януари 2017 г.

From Russia With Love


Температурите навън драматично паднаха, заваля пухкав сняг в такива количества, каквито не съм виждала през не-чак-толкова-всъщност-колкото-и-да-ми-се-иска краткия ми и крехък младежки живот и вдъхновението просто започна да напира. Не съм го споделя веднъж или два пъти само, но аз намирам очарование във всеки сезон и дори и най-зимната зима, която успя да осуети за кратко плановете ми да пътувам и да студентствам в чужбина (всичко вече е наред с това). 

И понеже тази зима се оказа изключително очарователна (поне за мен), не ми беше много трудно да се размечтая за руска фолклорна приказка... все пак не се сещам за по-подходящ декор от дворците и кули от бял пухкав сняг! 

От някога разкошните и по руски разточителни покои на царската фамилия Романови, през дълбокият символизъм във фолклорните митове и легенди, в които доброто и смелостта винаги побеждават, принцесите, които с лекота се превръщат в белоснежни лебеди, дуракът принц Иван и гората с душа до Баба Яга, млечните реки и красните девици, руският фолклор, символизъм и свят на приказки е колкото близък до нашия, толкова и далечен, самобитен, специален по своя собствен и персонален начин. И винаги е щедро посипан с много сняг! Растейки в среда на русофили, неизменно някъде там, дълбоко в мечтаещата ми душа, винаги ще има място за пищните руски сказки и приключенията из заснежените гори, такива, които до днес виждах само в мечтите си, а от днес виждам и през прозореца.

Дали снегът ще се топи в киша или в млечна река е въпрос на виждане, дали под прозореца ми ще препуска смелия принц Иванушка, впуснал се в поредното приключение е въпрос на мечти, дали лебедите, които са намерили заслон и спасение от суровата зима във водите на морето, само на няколко метра от мен, са всъщност принцеси е въпрос на усещане. В крайна сметка именно нашата индивидуалност ни прави главни герои, а понякога и антагонисти на безброй много приказки, в които понякога несъзнавайки взимаме участие, преминавайки през живота.

Ако ви се иска да разгледате една наистина впечатляваща фотосесия по темата с руските сказки, разгледайте работата на руската фотографка Uldus Bakhtiozina тук. А сега възнамерявам да продължа и да ви оставя с моя скромен поглед над нещата :)