понеделник, 2 януари 2017 г.

Alpecin Medical Forte Intensive Scalp and Hair Tonic/First Impressions


Здравейте, приятели! Бързам да ви честитя 2017-та докато е още нова, топла, блестяща и звънка! Надявам се, да сте изпратили 2016-та година с богата колекция от добри спомени и емоции. Също така се надявам новата 2017-та година да сбъдне за вас тези мечти и копнежи, за които сте достатъчно емоционално подготвени, мъдри и пораснали, за да оцените и преживеете пълноценно! Все пак трябва да останат мечти и надежди за постижения и за идните години, нали така? На себе си съм пожелала напълно същото, защото с годините разбрах, че ако щастието се изсипе накуп, тогава не можем да му се нарадваме пълноценно. И понеже Вселената е направила така, че баланс винаги да има, пожелавам на всички ни да успеем и тази година да настроим вътрешния си баланс към глобалния.

След това встъпление, реших да започна годината с нещо хубаво и позитивно, а именно с това да споделя с вас първите си впечатления от един продукт, който сама избрах да тествам и ми беше предоставен за проба от сайта за бяла, декоративна козметика, селебрити и маркови парфюми и какво ли още не прекрасно Parfimo. Днес ще си говорим за един сравнително актуален проблем за много от нас какъвто е упорития косопад и как бихме могли да намерим ако не решение, то поне облекчение в лицето на немския продукт Alpecin Medical Forte Intensive Scalp and Hair Tonic.




Ще започна с важното уточнение, че в този пост ще споделям само първите си впечатления от продукта, понеже за решаване на сериозни проблеми какъвто може да бъде косопада и наблюдаване на действието на продукти, които са създадени за борба и лечение на подобен род проблеми, несъмнено се желае доста дълъг период от време, понякога дори години. Обещавам, че ако впечатленията ми от този продукт се запазят все така хубави, или пък драстично се изменят след като го използвам до дъно, ще споделя всичко с вас по-нататък. Към днешна дата съм близо до половината на тоника за коса и скалп на Alpecin, защото въпреки че го получих за тестване не много отдавна, аз реших да го използвам интензивно или както съветва производителя - всяка сутрин и след всяко миене на косата, за да съм стриктна, дисциплинирана и да имам възможността да се насладя на пълния ефект на тоника.




Искам да спомена и други важни фактори, които също са в тясна връзка с използването на подобен род продукти/терапии. Нямам професионални и тясноспециализирани знания, но от това, което съм намирала аз като информация, косопадът като проблем често попада в различни категории от фактори и причинители. Както може би добре знаете, косопадът може да бъде сезонен, например, или повлиян от редица болести, прием на различни медикаменти, резултат от стрес, дори неправилно хранене, редица проблеми със скалпа и т.н. Косопадът при мъжете и жените също се различава. Моят косопад е така наречения хормонален и е с почти 10-годишна история, прогресивна при това и доста бързо развила се. Природно косъмът ми е тънък и податлив, но пък преди проблемите с косопада имах доста гъста коса и изключително къдрава, която да изненада никога не е била суха. И преди съм споделяла тук в блога, но когато бях на 17 години професори откриха, че имам заболяване на щитовидната жлеза, така наречената хипофункция. Без да задълбавам в подробности ще спомена, че част от симптоматиката на тази болест включва доста силен косопад и много слаб и забавен растеж на нова коса. На фона на големите нещастия и трагедии по света тази не е кой знае какво, но пък вярвам всички ще се съгласят, косопадът и прогресивно оредяващата коса, особено за една жена, носят страшно много дискомфорт и определено нанасят поражения по самочувствието.

Предвид естеството на моя тип косопад, аз от самото начало сметнах, че едва ли някога ще успея да се преборя с този проблем и честно казано се отказах от тази борба преди още битките да са започнали. С това искам да кажа, че моята немърливост със сигурност не е помогнала в 10-годишната история на моя проблем с капещата коса, не знам дали не е навредила също. Като цяло никога не съм подлагала косата си на агресивни неща, ползваш сешоар или преса от дъжд на вятър, не се боядисвам и внимавам да не я мъча допълнително. Състоянието на косата ми, поне по мое мнение, не е отчайващо, не е твърде суха, увредена и накъсана и никога не е била. Но косопадът е все така актуален проблем, понякога чувствително по-силен, както в последно време, понякога почти го няма, но пък нова коса така и не расте. 

От друга страна не съм правела кой знае какво добро на косата си. С изключения на спорадично нанесени домашни маски, когато съм в настроение, за които съм убедена, че колкото и да се упорства, при сериозен хормонален проблем просто не могат да дадат ефект, както и 1-2 терапии с ампули против косопад (като общо състояние, не конкретно хормонален), не съм направила нещо друго сериозно, с което да се опитам да спра косопада. Докато не реших все пак да си дам шанс и да тествам Alpecin Medical Forte Intensive Scalp and Hair Tonic.



Ако и вие припознавате свой проблем в този мой, който описах по-нагоре, смятам че моето мнение и впечатления от този продукт биха ви били полезни. Ако вие сте сигурни, че страдате от тип косопад различен от хормоналния, моля помнете, че аз не мога да гарантирам с пълна сигурност как при вас би се отразила употребата на този продукт. В крайна сметка, това не е нито агресивно лечение с противопоказания или такова, което да се извършва под лекарско наблюдение, така че нищо не може да изгубите, ако решите да пробвате, а само да спечелите. Да преминем към няколко думи за самия продукт.

Alpecin Medical Forte Intensive Scalp and Hair Tonic, както името предполага, е продукт под формата на тоник, който е предназначен за интензивна грижа и лечение на симптомите на болести и проблеми на скалпа и косата, включително борба с мазен и сух пърхот, микровъзпалаления по скалпа и свързаните с тях сърбеж и дразнене, косопад. Като общо, подобрената циркулация на кръвта и особено на кръвта във фините съдове под повърхността на скалпа в много случаи може да се окаже решението на повечето от проблемите на скалпа и косата, дори на косопада. Подобрената циркулация на кръвта не решава автоматично проблемите, но помага на кожата на скалпа да е по-здрава и силна, за да може сама да се предпазва и бори с проблеми и дразнения, които водят до по-сериозни проблеми. В природата се срещат много натурални съставки, които по естествен начин засилват и подобряват циркулацията, или с други думи "събуждат" кожата на скалпа, част от тези съставки могат да бъдат намерени и в този тоник. 

Освен подобряване на циркулацията на кръвта, когато нещата опрат до хормонален косопад, вероятността проблемът да изисква по-сериозни мерки е голяма. Какво е всъщност хормоналния косопад при жените? Без претенции да разбирам твърде много, хормоналният косопад е следствие от хормонален дисбаланс. Понякога косопадът може да се дължи на занижени нива на "женския" хормон прогестерон, като причините за това са различни, но аз не съм лекар и няма да ги коментирам. Понякога пък нивата на "мъжкия" хормон тестостерон в тялото на жената са повишени, или по-точно на свободен синтез на хормона тестостерон,  заради което женският хормонален косопад много се приближава до мъжкия тип косопад. Заради повишените нива на тестостерон при жени и мъже, луковиците на косъма започват да "заспиват" или в по-лошия случай - биват разрушавани, което води до падането на космите. Сред "суперсилите" на Alpecin Medical Forte Intensive Scalp and Hair Tonic, освен подобрената микроциркулация на кожата на скалпа се нареждат и активните съставки, които неутрализират въздействието на тестостерона върху косъма и активират процеса на регенерация на космените фоликули. В допълнение, тоникът обещава и да намали въздействието на вредните за косъма и скалпа условия в околната среда и всичко, което може да доведе до пресушаване и начупване на косъма. 

Какво представлява самият продукт? Тоникът идва в обикновена пластмасова бутилка, която побира 200 мл, в дозатор на гърлото на шишенцето за по-прецизно нанасяне и капачка на винт, за да не се разлива. Самият тоник е с лека и немазна текстура като не омазнява и не отежнява допълнително косата след нанасяне, което е голямо удобство предвид това, че не се отмива. Текстурата му е може би една идея по-гъста от вода, вероятно заради наличието на някои растителни масла в състава, прозрачна. Има добавен парфюм, което според мен не е проблем, даже напротив, защото ароматът му е изключително приятен и свеж и се задържа в косата дори и след измиване и преди да е нанесен отново. При нанасяне и малко след това се усеща приятна свежест и леко пощипване по скалпа, с което разбирате, че активните съставки си вършат работата. Според мен усещането е много приятно и по никакъв начин болезнено и некомфортно. Както вече споменах, аз нанасям тоника както е описано на опаковката (за съжаление надписите са само на немски) - всяка сутрин и задължително след измиване на косата, което през зимния сезон при мен е през ден. 

Косата си реша само след баня, докато е мокра. Ясно ми е, че това не е най-доброто, което мога да правя, защото мократа коса е по-уязвима, но моята е къдрава и ресането на сухо води до много накъсване, дори и с Tangle Teezer. Именно при разресването на мократа ми коса започнах да установявам, че макар и да не използвам продукта от кой знае колко време, броят на космите, останали по четката значително е намалял, което ме води до мисълта, че Alpecin тоникът вече е започнал да действа и да се бори с косопада. Ако трябва да съм откровена, не съм и разчитала на толкова бърз ефект и в началото мислех че е плацебо, че само си внушавам, но сега съм сигурна, че ефектът е реален. Колкото до израстване на нова коса, със сигурност е твърде рано да наблюдавам подобен ефект и ако въобще има такъв, вероятно ще мога да кажа след няколко месеца.

За мен факта, че косопадът ми драстично е намалял е повече от задоволителен. Разбира се, много ми се иска този ефект да се запази и след като приключа напълно с продукта, а и страшно бих се зарадвала, ако започне да расте и нова коса. Разбира се, вие сте първите, с които ще споделя това! Сега остава да наблюдавам действието на Alpecin тоника в бъдеще. 








2 коментара:

  1. За решение на проблемът Ви освен с козметични продукти, опитвали ли сте с народна медицина? Чувала съм много добри отзиви за третиране с оцет след измиване на косата..

    ОтговорИзтриване

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)