четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Sense of Chloe


Винаги и с носталгия ще се завръщам към първия ми сблъсък с Ар Нуво и в частност с картините на Муха. Възможно е да сте попадали на тях - новаторски за времето си, запечатали мистичния танц на самодиви и нимфи със свободно веещи се коси.
Години по-късно подуших прекрасната композиция на Chloe EDP и картината ми се избистри- ако произведенията на Муха носеха аромат, ако клавишно-бялата кожа на музите му ухаеше, то те щяха от километри да миришат на букетите рози и момини сълзи, които цъфтят в косите на самодивите и пълзят от рамките на картините, за да ги преминат. Свобода. Щяха да ухаят на Chloe. 
Всъщност философията на Ар Нуво и историята на Chloe като моден бранд са много сходни. Ар Нуво се появява през 19 в. като противовес на всичко познато и утвърдено и започва своя нежен, но уверен бунт. Бунт за свобода. За разчупване на формите и погазване на ограниченията. Бунт срещу хегемонията на богатите над красотата, над нафталиновото разбиране, че луксът и финесът са право само на богоизбраните. Ар Нуво пропълзява извън градините на Семирамида като екзотично растение, за да оплете в своите арабески ежедневието на обикновения човек. Стилът освобождава изяществото от покоите на бароковите замъци и коридорите на катедралите и то покълва в домовете на обикновените хора, а красотата вече цъфти в своята достъпност дори и върху приборите за хранене. 
Само век по-късно Ар Нуво е тотално забравен. Парвенютата и буржоазията взимат върха в модата и царуват над ежедневието на парижани. Красотата и луксът отново се превръщат в право само на богатите и се ширят в бутиците на ''Шанел'' и ''Диор'' на ''Шанз-Елизе'' и нито пресечка по-надалеч. Достъпни единствено за богоизбраните.
И тогава се появява Gaby Aghion, създателката на бранда Chloe. Нейното основно желание и двигател на креативния й труд е да промени модната концепция от Haute Couture на Pret-a-Porter. Или иначе казано от абстрактни кройки, ограничаващи носещата ги, подходящи за изключително малко поводи, в модели ''готови за носене'', даващи свобода и независимост. Нестандартните рокли се превръщат в меки бели ризи, Придирчивите парфюми стават лесни за носене и ненатрапващи се. Модата спира да приковава вниманието върху себе си и дава възможност на жената да блесне със своята собствена светлина.

Така се ражда и Chloe EDP - по класически семпъл и в същото време луксозен аромат, висша мода, достъпна за всяка жена. Нежен, но не безхарактерен, а свободолюбив, символ на модерната парижанка, универсален като самата нея, с щипка от розовата класа на ''Шанел'', но много по-необременен и незадължаващ.
Chloe няма да ви обърка със сложни и редки композиции и да ви завърти във вихрушка от базови нотки и сърцевина, да ви замае до последния си акорд. Той е прост, откровен от първото впръскване до последната капка в семплата бутилка. Забелязала съм, че не се влияе от химията на кожата и все така упорито и настойчиво напомня за себе си носен от различните дами. Това го прави едновременно универсален, но не и скучен и е съвсем подходящ за отличителен аромат.
Тук кралицата роза цъфти в цялото си изящество и благоухание , като почти обсебва сетивата, ако ги нямаше момината сълза и личи в красивата икебана. Създаден като символ на свободата, парфюмът е изключително лесен за носене и не изисква специален повод или настроение. Ароматът е класически и стилен като бяла памучна риза, съчетава се с всичко и всеки, обгръща, но не притиска, присъства, но няма нужда да е център на внимание. Позволява на носещата го жена да го представи в свой прочит, податлив като глина и непроменлив, мек и манипулируем. Точно това ми допада в този парфюм - не аз се съобразявам с него, а той с мен.
Харесва ми, че букетът му от рози, божури и момини сълзи не е напълно стандартен, подреден в целофан и с панделка, а е посипан с малко пудра и стърготини сапун. Това го прави класическо парижански за моите сетива.
Свеж и откровен като сланата на майско утро, полепнала по розовите листчета, придаващ ново звучене на елегантността под камбанките на момината сълза и обгърнат от ореол сапунени мехурчета, проблясващи като калейдоскоп под слънчевите лъчи, пропукани от нежните ръце на нимфи. Това прави този парфюм мой абсолютен любимец.


6 коментара:

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)