неделя, 27 март 2016 г.

Inside Intel Inside


Фактите са си факти, приятели, живеем в свят на дигитални изкушения. Наричам ги изкушения съвсем умишлено, защото твърдо вярвам, че някъде дълбоко в себе си всеки от нас има силата да не е толкова зависим от всички тези джаджи, които използваме ежедневно, но от друга страна не съм видяла с очите си човек, който да преживее и ден без телефон/лаптоп/таблет. Като гледам някои смелчаци и техните опити за дигитална детоксикация за ден и колко драматични и трагични са преживяванията... Аз самата не съм особено превързана към телефона си, дори съвсем успешно мога да си живея без него. И без лаптоп съм живяла продължителен период от време и то не еди път... е, беше драматично, но очевидно оцелях. От друга страна работата ми е свързана точно с компютъра и не ми мърдат минимум 9-10 часа през екрана дневно. Сутрин обичам да хвърлям едно око на Инстаграм докато пия кафе. Дори ми предстои изпит за шофьорските курсове, който както може би знаете се провежда вече на таблети. Светът се е дигитализирал до дупка и колкото и носталгично да съм настроена към времената, когато в 5-6-7 клас прекарвах часове в библиотеката, за да напиша доклад за училище, спор няма че тези джаджи, които ни свързват с околния свят и с милиони източници на информация са безкрайно удобни. В крайна сметка, аз не съм против прогреса, особено техническия такъв (би било доста тъпо да съм, все пак съм автор на блог). А и всеки сам трябва да е отговорен към това колко време прекарва онлайн и дали това пречи на офлайн пребиваването му.

И понеже тръгнах да задълбавам в сериозна и безконечна тема, а не това е идеята на днешната публикация - рязко сменям предмета на разговор. Или не съвсем :) 

Истината е, че много от нас намират голямо удоволствие в онлайн света. Да, лаптопите не се ползват само за работа, а телефоните само за проверка на е-майл-а. Ежедневно се потапяме в хобитата си, които основно вече са онлайн, получаваме естетическо удоволствие от безцелното зяпане на красиви картинки, забавляваме се и в целия този процес вземаме че научаваме и по нещо полезно. Лаптопи, телефони и особено актуалните таблети - всички те са не просто луксозна вещ във всеки дом, а неща, на които най-често отделяме повече време, отколкото на семейството и приятелите си (тъжно, но факт). Както виждате и от тази публикация, непрекъснато се лашкам между минорно и позитивна настройка спрямо това "необходимо зло", но две мнения няма, ежедневната връзка с онлайн света ми е важна. За много хора (и по-рядко за мен) тази ежедневна връзка се осъществява именно през екрана на таблета. За колко точно хора ли? Ето една кратка статистика*:

- почти 80% от българките използват таблет
- над половината от българките използват таблета си между 1 и 4 часа на ден
- българките използват таблетите си за сърфиране в интернет (над 75%), за социални мрежи (над 70%), за електронна поща (почти 70%), за онлайн шопинг (почти половината анкетирани), за четене на новини (над половината анкетирани)

Сами може да си направите извода, че таблетът сериозно е навлязъл в ежедневието на българската (със сигурност не е единствено местен феномен). Това все пак е и хубаво, защото като всяко нещо, което се ползва и експлоатира масово, стремежът към подобрения и усъвършенстване е задължителен. Поне това е присъща черта на лидерите на определен пазар, така си мисля аз. А ако сред компютърните брандове има разнопознаваеми лидери, то Intel със сигурност са на почетна позиция. А говорейки за усъвършенстване, Inteln Inside кампанията не бива да не се отбележи. За много от вас, които са с по-сериозни знания, следващите обяснения могат да се сторят елементарни, но най-просто казано Intel процесорите са тези, които правят лаптопа или таблета ви мощен и скоростен. Intel Inside процесорите пък са тези, които препращат обикновените таблети към нови висоти и ги правят дори по-мощни, по-скоростни, по-мултитаскинг, по-разнообразни и удобни що се отнася до редактиране на снимки и видео.

Когато преди дни с мен се свързаха прекрасните дами от NDG Communications, за да ме поздравят по случай настъпващата Първа пролет и за да споделят с мен визията на Intel относно използването на таблети от нежната половина в България, аз самата не очаквах толкова да се заинтересувам по темата. Факт е, че някъде дълбоко в поетичната ми и ирационална душа винаги се е криел един технически гийк, но този новоотприщен интерес към процесори и технически характеристики ме хвана неподготвена. В крайна сметка и след цялото това четене и ровене стигнах до един простичък извод - всички тези непонятни цифри и абревиатури, които неизменно те карат да се чувстваш тъп, когато си купуваш нов лаптоп или таблет нямат значение. Това, което има най-голямо значение е дали чувстваш този продукт, в който току-що си инвестирал надежден. 

Днес споделям с вас моята визия за използване на таблет, или по-конкретно как и защо аз използвам таблет :)Нужно ли е дори да споменавам?! Снимките! Правенето им, обработването им, каквото щеш. Аз съм блогърка, а от това няма отърване! Снимам всичко и се чувствам наистина неприятно, когато няма с какво да снимам.


Освен блогърка съм и жена. И като такава винаги съм голям ентусиаст като стане въпрос за маски за коса и лице (споменавала ли съм, че кокосовото масло е вълшебство за тези цели?). И съм ентусиаст до моментът, в който... ами трябва да изчакам 30 минути маската за коса/15 минути маската за лице/20 минути да ми изсъхне лакът на ноктите... да, мисля че добре ме разбирате. Никоя от нас не обича да чака, в това съм убедена, но когато изгледаш 2-3 Youtube видеа на таблета, времето минава неусетно!
Вече споменах за дигиталното удоволствие, нали? Какво по-голямо удоволствие от мързелива вечер в къщи с любимите блогове за четене, чаша бял чай с лъжичка истински, ароматен мед и 2-3 парченца черен шоколад с портокал? Сещам се за много малко неща, които са по-хубави и релаксиращи от това :)

Ето така използвам аз таблета. Споделете вие как го използвате в коментар!
*Статистиката е взета от скорошно проучване на Intel в България.
**Част от сниманите продукти са подарък от NDG Communications, с което мненията,
споделени в тази публикация не са повлияни по никакъв начин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)