понеделник, 28 ноември 2016 г.

5th Avenue, Manhattan, New York


Всички пътища водят до един парфюм. Дори прочутите плочки и асфалт на 5-то авеню водят до точно този парфюм. Един емблематичен парфюм, който заслужено един ден ще бъде поставен до бутилки като Шанел 5 в музеите на бъдещето. Един парфюм, с който всяка жена изминава километража на живота си, независимо дали го среща рано или го преоткрива на по-късен етап, едва към края на пътуването си. Един парфюм, класически спътник и partner in crime във всички пътувания и приключения. Може би малко по-зрял, може би с малко повече претенции, но неизменно присъстващ. Всички пътища, дори и Пето авеню водят до... Elizabeth Arden 5th Avenue.

Днес ще си говорим за този класически и иконичен аромат. Независимо че не е от ранга на големите модни къщи като Шанел, Диор и Живонши, Elizabeth Arden 5th Avenue е незаменим аромат за един куп генерации, а правоъгълните контури на бутилката му са се превърнали в символ на сила и изтънченост през годините. Истината е, че преди да помириша парфюма за пореден път, в главата ми винаги съм го асоциирала с нафталина и старите дантели, които шанелската петица предлага - тежък, скучен, арогантен, с аромат на стари книги с мухъл между страниците и неизменно пафкащ задушлив тютюн през износено цигаре. Да ме прощават всички обожатели на "вечната класика", но за мен Шанел 5 не е нищо повече от огромна доза късмет и добре работеща реклама. 

Обаче Пето авеню на Elizabeth Arden не е нищо от гореспоменатото. Да, в него също може да откриете капчица носталгия и трудно преглътнат факт, че всички някога остаряваме. Но Пето авеню остарява с достойнство, една идея по-достолепно и е все така чаровен въпреки бръчките. Той не облича абсурдни тоалети, за да прикрие с тях някоя годинка, той просто е efortless. Не си дава много зор да бъде класика, той носи класиката в кехлибарената си кръв. 

Всичко в Elizabeth Arden 5th Avenue е емблематично и класическо - от името, през историята и дизайна на бутилката, та чак до подбраните ароматни съставки. Създаден през 1996 от талантливия нос на Ann Gotlieb, която сред редица популярни аромати е създала и един куп мъжки, та много добре знае как да култивира мъжката сила и да я влее в класически дамски аромат, Пето авеню е композиция от огромен брой ароматни съставки и акорди, които изненадващо добре кореспондират помежду си, без да има борба за доминация, нито пък натрапчива какафония от много гласове, от които да те заболи глава. Връхните нотки на парфюма включват любимите магнолия, лайм, бергамот, момина сълза, люляк и мандарина. Сърцето побира карамфил, тубероза, виолетка, праскова, жасмин, иланг-иланг, българска роза и индийско орехче. Базата  разкрива шлейф от карамфил подправка, ирис, амбър, сандалово дърво, ванилия и мускус. О, да, звучи като истинска какафония, но, повярвайте ми, всички тези ароматни акорди по някакъв вълшебен начин звучат много органично едновременно.

За кого е създаден Elizabeth Arden 5th Avenue? Както и името, и дизайна на флакона, и цялостната концепция, че и ароматът не подсказват, а направо го заявяват с висок и уверен тон, този аромат заслужено се носи от градското момиче. Колкото и да не ми харесва това словосъчетание градско момиче, няма как тук да отрека, че големия град, многолюдния и мощен мегаполис вдъхновяват аромата. Ароматната течност се разлива в бутилка със семпъл и в същото време много силен, уверен и високогласен дизайн, перфектната асоциация с нюйоркските небостъргачи в стил ар деко. Истинско произведение на архитектурното изкуство. Величествен дизайн, а и такъв аромат.

Неизбежна е асоциацията с Пето авеню в Манхатън, а и няма как да избягаме от името. Пето авеню е символ на материално благополучие, лъскави витрини, модерни и уверени дами на средна възраст, които крачат в лъскави обувки на ток, балансирайки ефектни торби със скъпи покупки в двете си ръце. Тези дами си личат от километри. Това са жените, които никога не си позволяват да са невзрачни, а за тях да се набиваш твърде много на очи е вулгарно. Може би са малко арогантни, но пък им е простено заради вродения финес и стил. Но не се лъжете, те не са нежни същества, защото носят много мъжка сила в себе си, често са си самодостатъчни. Носят слънчеви очила с издължени рамки, поне по една дебела златна гривна, обличат се в земни тонове, косите им не са много къси, нито много дълги, понякога прибират едрите си къдри под копринен шал, който завързват на главата. И познайте на какво миришат?

5th Avenue Elizabeth Arden е превъплъщение на класа, стил и елегантност. Това е пълнокръвен аромат с характер, не блудкава плодово-захарна вода. Неговата дума се чува, но освен че държи на традициите, този аромат се увлича и по новото, бяга от архаичното. Аромат-хамелеон, бих го нарекла, но не защото се отличава коренно, нанесен по китките на група жени, а защото е аромат, който успешно вижда да преживее още доста години и да звучи все така актуално и класическо във всяка епоха. 


Този аромат не шепти със старите наследени пари на Шанел 5. Това е аромат за силни дами, които сами постигат всичко. Но тези дами не са твърде сурови, загубили своята чувственост и романтика. През деня те знаят какво искат в работата си, но вечер се разхождат с разпуснати коси, звънлив смях, леко размазано червило и бляскава енергия, сякаш току-що са се върнали от почивка в Монако... или още са там.

И така, едновременно тежка класика и много свеж, наивен и супер секси, сдържан и капчица вулгарен, уверен и отстъпчив, иконичен и свръхмодерен, 5th Avenue е задължителен аромат за всяка дама, но за този етап от живота й, в който тя се чувства достатъчно зряла да го хареса. При някои това се случва рано... при някои не се случва въобще, аз само знам, че си струва да го подушите и да проверите дали сте готови.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)