вторник, 27 юни 2017 г.

Neverland


Ходили ли сте в Невърленд? О, какво ли питам, разбира се че сте ходили! Всички сме били там, но може и да не си спомняме, защото сме пораснали. 
Добре де, помислете, може и да възстановите спомена. Поседнете малко в просторното помещение на мислите си и си дайте време да се досетите къде може да сте картотекирали този спомен. Убедена съм, някъде там, под купища папки и дебели книги, под доста прах и няколко паяжини, точно там ще го откриете!
Започна ли вече споменът да добива контури, цветове и форми? Може би ще е малко размазан в началото, но стиснете клепачи по-силно и почакайте, скоро ще е съвсем ясен! 
Невърленд е страната, която може да бъде намерена в умовете на всички деца. По принцип е остров, но не е задължително. Страната е различна за всяко едно дете, защото фантазията на всяко едно дете е различна. Така например, за някое дете Невърленд е лагуна, над която прелита ято фламинго. За друго дете Невърленд е фламинго, над което прелита ято лагуни. Като цяло, картата на детската фантазия е точно копие на картата на Невърленд, или обратно, затова Невърленд няма никакви граници. 
Как да стигнем до Невърленд? Лесно е, лети се до втората звезда в дясно и после само направо до изгрев слънце. Също, Невърленд ще достигнете тогава, когато ви трябва и потърсите страната. 
А спомняте ли си кой живее там? Срещнахте ли Питър Пан, той още ли отказва да порасне? Приключенствахте ли с Изгубените Момчета? Изпръскаха ли ви с вода подлите русалки? Спомняте ли си феите? Феите са единствените магически обитатели на Невърленд. Тяхната основна работа е да произвеждат вълшебен прах, с който се лети. Феите са се появили, когато първото бебе на този свят се е засмяло за първи път и смехът му се е разпукал на хиляди парченца, които се превърнали във феи. Уви, всеки път когато дете каже, че не вярва в приказки, една фея изчезва, затова популацията им е сериозно застрашена от изчезване. Освен това, феите са малко дразнещи и доста вироглави. Това е така, защото те са толкова малки, че могат да изпитват само по една-единствена емоция. Явно повечето са се спрели на това да са кисели. 
Чудите ли си как си спомням толкова много за Невърленд, не съм ли забравила и аз този свят с порастването си? Ами, ако трябва да съм честна, аз съвсем скоро бях отново там. Завърнах се след толкова много години!
Знаете ли, че Невърленд всъщност съществува? Ама съвсем, съвсем реално, не само във фантазията? Когато авторът на приключенията на Питър Пан, J. M. Barrie живеел в Нотингам, неговото любимо занимание и място за вдъхновение били местните паркове. И така, един ден, разхождайки се сред природната красота на нотингамския Arboretum Park, в главата на писателя се родила идеята за Невърленд. 
И наистина, парковете в английския град по перфектен начин илюстрират представата за вълшебната страна. Малки островчета на спокойствие и красота сред урбанистичния пейзаж, в местните паркове винаги има много приключения, много приятели и... мъничко вълшебство!


"All the world is made of faith, and trust, and pixie dust."
                                                      J. M. Barrie, Peter Pan


2 коментара:

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)