четвъртък, 11 ноември 2010 г.

В Истанбул няма как да останеш гладен

В Истанбул има толкова красиви места,които да разгледаш.Обаче от цял ден разходки и приключения се огладнява повече от обикновено.И дали поради този факт или заради турската кухня,всичко,което ще похапнете тук е изключително вкусно.
И така,нахранихме очите,да сторим същото и със стомаха.
Ако времето ви в мегаполиса е ограничено и не ви се губи по ресторанти,винаги можете да хапнете нещо на бързо,на крак.Дюнери се похапват по всяко време,независимо дали е сутрин,обед или вечер.Не приличат много на нашенските,тук се набляга на месото.Не се правят от свинско месо,а от агнешко в по-голямата си част.За тези,които не го обичат се предлага и пилешки дюнери.Само трябва да уточните,че търсите ''тавук дюнер''.Един дюнер ще ви струва около 4-5 лири.
Гладни не можете да останете по никое време.Когато дюнерджийниците и повечето заведения затворят,идва ред на кулинарния рай по улиците.Всяка вечер истанбулските сокаци се изпълват с аромат на печена риба и пресни зеленчуци.На импровизирани сергии по тротоарите за броени секунди ще ви приготвят най-вкусното хлебче с рибно филе,червен лук и подправки.За десерт съседната сергийка предлага пресни плодове-грейпфрут,портокал или нар.
През по-ранните часове на деня имате богат избор от вкусотийки.По истанбулските улици ще намерите златни гевречета,млечна царевица,печени кестени,миди с лимон или туршия.
Турските тестени закуски се наричат бюреци и са нещо като бутер банички,пълни с различни видове плънка.Предлагат се както по закусвални така и по заведения,в някои от които приготвянето им се е превърнало в атракция и се случва направо пред витрината на ресторанта.
Обаче най-вкусното нещо,което похапнах през тези три дни в Града на императорите беше компирът от квартал ''Ортакьой''.Кварталът е познат богатия си нощен живот и множеството дискотеки.Ето тук се намират нощните забележителности на града!Преди да се впуснете обаче в безсънна нощ с много танци,подсигурете вечерята като си купите огромен картоф от стотиците павилиончета за компир,залепени едно до друго.И местни и туристи добре знаят,че наравно със заведенията,кварталът е известен и с тези сергийки.За 8 лири се засищате по султански с картоф с гарнитура.Плънките избирате вие между десетките видове салати,колбаси,сосове.Компирът върви чудесно с турската бира ''Ефес Пилзен''(всъщност единствената бира турско производство)-лека,студена и освежаваща.Голямата халба на ''Ортакьой'' струва 7 лири.Напълно заситени,поемете дъх и се гмурнете в тълпата млади хора,нападайте заведенията,които приличат повече на хареми,отпуснете се в куп възглавници на златистата светлина и пробвайте типичните наргилета за 15 лири(тук са малко по-скъпи).Не се притеснявайте ако не сте пушачи-могат да ви ги поднесът не само с ароматен тютюн,а дори и с газирани напитки!
И все пак отделете няколко часа за ресторант и то не къде да е,а на Златния рог.Така или иначе минавайки от там,няма как настойчивите викачи да не ви убедят да изпробвате кухнята на техния ресторант,така че по-добре не губете време и се предайте бързо.Рибата е най-вкусна,когато се яде точно в този красив залив на балкон над морето.Всъщност заведенията се намират под моста,на който милиони мъже ловят риба.Така че докато чакате обяда си можете да станете свидетел на улова му!Ако се чудите какво да си изберете,винаги готовият да помага персонал ще ви дотътри и количка с прясна риба.Така печеите правото да си подберете най-хубавата риба.Препоръчвам ви печен лаврак,чието млечно месо се топи в устата.Малко е скъп(18 евро за порция),но си струва.Гарнитурата е безплатна,а както по-късно разбрахме и хляба,голяма бутилка минерална вода,кафе или чай и плодова салата за десерт.А и е невъзможно да не намерите място в някое заведение тук,в Истанбул-ще се възхитите на въображението на персонала,което поставя допълнителни масички и столове на най-неочаквани места!
Като цяло турските ястия допадат на българите,понеже силно наподобяват нашенските.И няма как-всеки знае,че съществува само балканска куня,събрала вкусните гръцки,сръбски,турски и български ястия,които се срещат навсякъде на полуострова.Сандвичи с агнешки дреболии ''кокореч''(които аз не пробвах,защото не съм фен),рибни сандвичи,кълцан патладжан с месо и подправки(''Бабагануш''),кьопоолу,мусака,подправен ориз,изобщо всичко,което се предлага и по нашите ресторанти и се готви по нашите домове.Не пропускайте да пробвате и мокрите сандвичи на площад ''Таксим'',които не се пекът,а се готвят на пара.
За да пренесете турската екзотика и аромат у дома можете да се запасите с безброй видове подправки от пазарите(най-голямото богатство от тях е на Египетския пазар).Или пък чай от цветовете на жасмин,роза или портокалови кори.Дори и да не сте фен на напитката,вземете по една шепа от всичко за аромат,като мен.Бъдете спокойни за цената-ще се спазарите изгодно.За 22 лири напълних торбата си с по шепа от всеки предлаган вид чай.
Типично турският чай обаче е тъмен и силен,достоен заместител на кафето.Ако пожелаете могат да ви го приготвят и по-лек.Задължително се сервира в специални чашки.Можете да го намерите навсякъде,средно за по 1-2 лири.Разбира се има места,където е в пъти по-скъп,но тогава той обикновено върви със спиращ дъха изглед.
Турското кафе също е доста силно.Сервира се в малка чашка,на половина пълна с оттайка и чаша вода.
И така,ако все още ви е останало място,време е за десерт.Това е най-хубавата част и най-съшествената разлика между турската кухня и всички останали.Всъщност,ако ви трябва малко,за да се нахраните,препоръчвам да наблегнете само на десерта.Световноизвестни деликатеси като баклава,халва,локум и още много ще ви накарат да ближете пръстите си докато жабурнясат!На тези ориенталски съкровища едва ли могат да устоят дори и древните султани и паши.Чудя се какво ли би предпочел един султан-красавица от харема,или поднос с баклава?!Труден избор,определено!Изборът от различните разновидности баклава и локум е убийствен,така че се подгответе или да опитате почти всички,или да съжалявате цял живот,че сте похапнали само традиционната баклава или само халва с шам фъстък.Цените варират,естествено,както всичко тук.В по-скъпите сладкарници един килограм баклава достига и до 33 лири,но на много места можете да нацелите и оферти от 19 лири килограма,а намалената цена не е за сметка на качеството:)Винаги можете да си купите и кутия с 12 парчета за 10-12 лири от пазарите,но така пак ще опитате само от един вид баклава.
Мисля,че е време да завършвам този пост,понеже горчиви носталгични сълзи по турските изкушение зпочнаха да се стичат по бузите ми,а вие не носете твърде много сандвичи от вкъщи на път за Истанбул,защото няма да ви се наложи да ги хапнете:)












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)