сряда, 17 ноември 2010 г.

Света София и Синята джамия

И така,каквото и да ви коства не попадайте на площада между Синята джамия и ''Света София'' по никакъв повод,ама за нищо на света.В противен случай ви очаква най-непосилният избор в живота ви-кое да разгледате първо!Сякаш се подиграват с очите ви-как е възможно две неща,които си приличат толкова много,да се различават толкова много пак външно!Да,дори и близнаците имат своите малки различния,но това тук е много по-странно.Дори сега нямам идея с коя от двете да започна поста си,така че една кратка пауза за бързо ези-тура и...
''Св.София''...повече от 1000 години силуетът и и рано сутрин измежду призрачните мъгли и по залез,окъпан в розово е бил най-впечатляващата гледка от азиатските брегове.Кандидат за едно от съвременните чудеса на света,катедралата е била най-голямата църква в света до построяването на Севилската катедрала през 1520 година,а днес е четвърта със своите внушителни размери.Повярвайте ми,всяко едно кътче от това гигантско място е божествено красиво по свой уникален начин.
Строежът на същинската сграда,на която се любуваме днес е зпочнал след множество опожарявания на древни византийски храмове,върху които е построена.Под ръководството на най-известните архитекти за времето си-Антемиос от Талес и Исидор от Милет,строежът започва 39 дни след последния пожар.Освен камък и дърво бил използван мрамот от Делфи,Хелиополис и Ефес,за различните орнаменти-бял мрамор от Проконесос,зален от Тесалия,розов от Фригия,с цвят на слонова кост от Кападокия.Главните стени били покрити със златна мозайка,а главният купол-украсен със син кръст на фон от златна мозайка.Император Юстиниян искал дори подът да е покрит със златни плочки,но бил разубеден.Готовата църква,притежаваща невиждана красота и величие,накарала император Юстиниян да изрече думите:''Соломоне,аз те надминах!'',противопоставяйки по изящество своето творение със Соломоновия храм в Йерусалим.
По-късно,завзелите империята мюсюлмани,слава богу,не унищожили прекрасните стенописи с божията майка и серафимите,а само ги замазали с боя.
Последнаа литургия в ''Св.София'' се провела цяла нощ на 28.05.1453 година.На следващия ден еничарите разбили вратите и нахлули в храма.Легендата разказва,че свещеникът с ритуална чаша в ръка се завъртял като вихър и магически се скрил в колоната в северозападния ъгъл.В тази колона може да се види вдлъбнатината,през която,казват,е изчезнал,а ако поставиш пръстта си вътре и го завъртиш на 360 градуса намисляйки си едно желание,то ще се сбъдне.
Храмът е построен за 5 години,като за него са се трудили повече от 1000 майстори и над 10 000 работници.Открит и осветен е точно по Коледа.
Освен претърпяните пожари и грабежи,''Св.София'' изкарва и няколко много тежки земетресения,които почти я разрушават.Многократко е атакувана и плячкосвана от друговерци,варвари и рицари от Кръстоносния поход.
През 1493 година,след обсадата на Константинопол,султан Мехмед Фатих Втори е до толкова впечатлен от красотата на катедралата,че решава да я превърне в джамия.Нарежда на войската си да унищожи всичко по пътя си,но да не докосва ''Св.София''.
Полумесецът,който сменя металния кръст от купола,е позлатен с 50 000 претопени златни монети.Започвайки с едно минаре,всеки следващ султан добава още,докато не стават четири.
Султаните не само,че не унищожават християнската красота на църквата,ами и всячески се опитват да я запазят непокътната.
През 1923 година Кемал Ататюрк решава ''Св.София'' да стане Византийско-Османски музей.След грабежа на кръстоносците обаче липсват изключително ценни предмети,голяма част от златната мозайка и златния и сребърен обков на глажните порти,на които за жалост никога няма да можем да се насладим.


Църквата не е посветена на римската мъченица София,а на светата Премъдрост Божия  и божествената страна на Исус.
''Султанахмед'' е най-голямата и изящна джамия в цял Истанбул.Туристите я наричат Синята джамия,заради мозайката й във всички нюанси на синьото.
Султан Ахмед Първи наследява трона едва 14-годишен.Израстнал с красотата на ''Св.София'',усетил вкуса на властта,той поискал джамия,по-голяма и величествена от бившата църква.Много султани през годините се опитвали да конкурират ''Св.София'' с построените по тяхна поръчка джамии и всички до този момент се проваляли,а злополъчните архитекти заплащали с ръцете или живота си.
''Султанахмед'' е единствения проект,който успява,единствената ,достойна да стои срещу ''Св.София'' и надменно да я гледа в очите,гордо да се перчи.
Джамията е построена за 7 години,а сроежът й струва на империята 1181 златни талера-изпразва се султанската хазна.
Несъмнено е построена в традиционния османски стил,но и е силно повлияна от отсрещната сграда.За това свидетелстват каскадите от куполи,характерни за византийското строителство.
''Султанахмед'' става единствената джамия в света с 6 минарета при максимален брой 4.Това се получава,заради една малка грешка,предизвикала грандиозни резултати.Султанът бил поръчал златни минарета,на турски думата за злато е altin,а архитектът чул alti,което на турски значи 6.Никой не се очудил на това безразсъдство,защото султанът бил центъра на света и получавал всичко,което пожелае,а и строежът на джамия,по-голяма и красива от ''Св.София'' си бил достатъчно дръзко начинание.
Научавайки за това градските старейшини в Мека били скандализирани.До този момент тяхната джамия била най-великата в света,а сега опасността да бъде изместена клонял към 100%.Прегрешилият султан трябвало да построи седмо минаре на джамията ''Ал Харам" в Мека,за да си остане тя най-приказната из всички джамии,а по късно свещената джамия се сдобила с още две минарета и днес те са 9.
Според легендата с тази своя дързост султанът си спечелил гнева на Аллах и починал още на следващата година.
Иначе красотата на Синят джамия е неоспорима и като интериор-260 прозореца,които са разположени така,че светлината да достига всяко кътче,огромен полилей и дебел и мек килим в различни нюанси на синьо и червено.Декорацията на стените е порцеланови парченца мозайка във всички нюанси на синия цвят-те покриват 1/3 от стените и колоните и са 21 043 на брой.
Джамията си работи по предназначение и днес,но е отворена и за туристически обиколки,само внимавайте през кой вход ще минете-има си отделен за немюсюлмани от страната на Хиподрума.За вход не се плаща и се влиза бос и с покрита глава.

С риск да прозвучи като светотатство след по-горе написаното,може да ви е омръзнало от исторически разходки и да ви се иска да се завърнете в съвременния свят.Отидете в мол ''Форум'' ако имате възможност!В последния ден от екскурзията,преди да тръгнем за България,автонусът ни ни откара до там.Идеално е,ако е неделя и вие сте в Истанбул,защото в този ден тук почтни нищо не работи,но това не се отнася за мола.За най-голям мол в Истанбул и трети по големина в цяла Турция дори не си представях нещо толкова огромно.Три отделни сгради с огромна площ,свързани помежду си,всяка от които е на три етажа е нещо наистина космическо голямо!Шофьорът на автобуса ни сподели,че с предната група са попаднали в двучасово задръстване на паркинга на мола!
И така,великански голям супермаркет,стотици магазини на едни от най-известните световни марки за дрехи,обувки,козметика и бижута,определено неща,които няма къде да се намерят в България-какво повече да иска едно момиче?!Е,разбира се,цените са главозамайващи,но говорим за едни от най-мощните световни компании и производители.А и разглеждането на витрините доставя не по-малко удоволствие.Да не говорим,че тук я има свещената IKEA,чието откриване се предвижда и в България.Ако не знаете за какво говоря,срамота!,бързо погледнете в Google,защото на мен думите ми няма да стигнат да го опиша.Както не ни стигнаха и 3-те  часа в мола,но...се ля ви!Като се поизморите от обиколки в ZARA,H&M и Nine West,поседнете в някое от приятните кафета.Ние избрахме Starbucks,където обслужващият ни турчин не можа да се справи с предизвикателството да изпише името ми правилно,но се извини,като ми нарисува цветенце на чашката.
Ако не си падате по магазините пак има какво да правите.В мола се намира третият по големина аквариум в света ''Тюркоазъ'',за вход тук трябва да платите 25 лири,но има намаление за ученици и студенти.Можете да разгледате и изложбата на ледени скулптури ''Magic Ice'',което ще е много добра идея за лятото!Ако сте забравили да обмените валута,а нямате лири в себе си,тук няма чейндж,а се пазарува в лири и рядко в евро.На вторият етаж на основната сграда има златарски магазин,за който ще ви опътят като попитате-това е единственото място,където можете да обмените евро или долари на не много добър курс,но...
Общо взето,да му завиди човек на Истанбул-от толкова места по света,където няма какво да видиш,тук са се концентрирали толкова красиви и интересни места за посещаване!


2 коментара:

 1. Hi there!! Too bad I cant understand most things yyou are saying, but I loved your photos....
  Here is my blog for whenever you feeling like stoppin' by!Dont forget to join the prizegiveaway contest!Love from Greece!!!
  http://beauty-is-within.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване
 2. omg,thank you sooooo much :) i`ll check your blog asap:) i`m sure i`m going to enjoy your blog:)
  with love from Bulgaria xoxo

  ОтговорИзтриване

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)