петък, 28 ноември 2014 г.

Crystallize


Странни птици сме ние жените... Гледаме мъдро като бухали, перчим се красиво в новите ни дрешки като пауни и сме добродушни като лястовички, Понякога. Но винаги, абсолютно винаги сме свраки, свраки по душа. Привлича ни всичко (omnia) блестящо и кристално (crystalline), тегли ни неудържимо в замайваща игра от цветове и светлини като в калейдоскоп.
Така ни привличат и ярките аромати. Дори и затворени в неугледни бутилки, дори и прикрити зад семпли реклами. Ароматите, в които всички съставки и нотки са подредени от онзи съвършен начин, по който се нареждат атомите в структурата на кристала. Аромати, които полепват по кожата ни като звезден прах и озаряват със своя собствена светлина и едновременно отразяват тази, която извира от нас самите, пречупват я и я интерпретират в своя малък театър на светлосенките и светулките. Както вече казах, странни птици сме ние жените!




Лансиран през 2005 год. Bvlgari Omnia Crystalline е дело на Alberto Morillas, който е ''нос'' на десетки други известни аромати, отличаващи се със свежестта и чистотата на уханието. Тук той създава деликатен и елегантен аромат, в който доминират флоралните нотки. Аромати и нотки, кристализирали във времето и пространството със своята безупречна класа и стил. Като идеалните сферички в кехлибар и скъпоценните камъни, с които луксозният бранд Bvlgari вече векове създава неповторими бижута.





Уханието стои много близо до кожата, вероятно заради срамежливата му и непретенциозна въздушна бамбукова и Наши (азиатски плод, нещо средно между ябълка и круша) природа. Макар и семпъл и обран, парфюмът има доста своенравен нрав и характер и се развива и разцъфва през дългите часове, през които се задържа с пословичната си дълготрайност. Озоновата свежест на връхните нотки, която напомня зимно утро в китайска градина, бързо отстъпва място на лотусовото сърце. Може би на лотуса се дължи моята асоциация с прах за пране или топлият ароматен ореол, който се носи около току-що изгладено спално бельо. Някои оприличават лотуса от този парфюм на уханното сияние на чистата кожа, когато едва сме прекрачили ваната и водните капчици танцуват със сапунените мехурчета по кожата ни. Това също ми звучи правилно. Факт е,че лотусът е много лъчезарен и е приятно да го носиш така близо до кожата. Тук е важно да спомена, че сърцевината на Omnia Crystalline има приятния навик да се отдалечава от кожата и да излъчва нежен флорален ореол, когато човек се развълнува или се чувства щастлив. Поне при мен е така. Като ароматерапия е, повярвайте ми! Последният воал, който носи след себе си ароматът е пудрено зелен, като при виолетките, вероятно заради мускуса.




Чист и откровен като зимата, метален, замръзнал. изящен и грациозен като кристална фигурка на балерина. На единия полюс. И успокояващ забързаните мисли, горещ като току-що изгладен чаршаф, пламтящ като сърце на оловен войник. На отсрещния полюс. Двуполюсен парфюм, без да е изменчив, а напротив, много уверен. Но и на двата полюса сиянието му е ненадминато. Северно сияние, Южно сияние...
Ефирно и въздушно, това ухание се разгръща като зрителна измама. Проблясва, пресвятква и намигва озоново и безплътно доловимо без да се натрапва, без да дразни. Затова го определят като идеален за летните горещини и наистина парфюмът в по-активен и смел тогава. Но аз най-много харесвам държанието му през много студените есенни и зимни дни, когато го усещам като свенлива пъпка, която не посмява да се пропука, като малка тайна, за която само аз знам. Тогава е интимен и гальовен, кротък, вече не е звезда, а спътник и отразява и отразява...
Хармоничното съжителство на зеленина и сапунена чистота. Зелен като ароматът по пръстите на цветарка и воднист като двудневна вода от ваза с бели цветя. И сапунест, точно като въздухът, който летният бриз размята измежду току-що простряни чаршафи. 
Въпреки че е много популярен, ако сте пропуснали ви съветвам да му дадете шанс следващия път в парфюмерията. Универсален аромат е и би допаднал на много. Ако го притежавате, ще се радвам да споделите как го намирате!
Колкото и да е нетипичен за мен и да не умее да ме описва до съвършенство, този аромат е моят с главно ''М''. Доста е интровертен и вярва в максимата: ''Малкото е много.'' Също е много Зен. Аз не съм такава, моята натура е по-крещяща, Също толкова срамежлива като Omnia Crystalline, но без никакво логично обяснение - ексцентрична и понякога луда. Борбата на свенливата ми душа да не я извеждам навън! Може би това е сблъсъкът на интроверта и екстроверта в мен. И в парфюма. Може би затова е моят аромат?!


2 коментара:

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)