събота, 13 декември 2014 г.

6 Perfumes

Здравейте! Днес реших да отделя време на шест аромата, които съм пробвала и носила през последните години. Абсолютно всички са били в мострен мини размер, затова не ми се иска да им отделям цяло ревю, предполагам не съм ги носила достатъчно дълго, за да имам пълни впечатления. Също искам да напомня, че ароматите взаимодействат различно с химията и кожата на всеки човек, дори съм склонна да мисля, че се модифицират според характера му. Затова ревютата на парфюми не могат да бъдат абсолютно обективни, но все пак ги намирам за доста информативни или най-малкото много интересни. Да преминем към 6-те парфюма (за тази публикация не използвам лични снимки, защото имам само празни виолки, а съм подбрала кадри от официалните рекламни кампании от интернет).



Armani Code for Woman

Връхни нотки: жасмин, горчив портокал от Африка, сладък портокал от Италия
Сърце: портокалови цветчета, джинджифил
База: мед, ванилия, сандалово дърво 

Този определено е моят любимец от всички, за които ще пиша днес. И за мен е най-подходящият за есен и зима. Мистериозен и интимен, все едно само ти знаеш тайния код. Колоритен като Италия, заради ''откриването'' му със сладки портокали, напоени с жарко тосканско слънце. Този парфюм определено е аромат със самочувствие и финес, елегантен. В същото време е леко истеричен и крещящ, докато полепне по кожата на чувствени капки и стане кротък и мъркащ... много секси. Секси като облечен само по горещо опушено сандалово дърво, докато се върти в облак от чаршафи от египетски памук. Луксозен, луксозно секси.
Тъмен и мистериозен, но не напълно, има и много жизненост в него, като момиче, в чиито вени тече цитрусов сок. Преждевременно пораснал и разхубавил се, като чувството да си купиш първия дантелен сутиен. Горчивият портокал във връхните нотки е толкова сочен, че понякога усещам как смъди по езика ми като райска ябълка, почти парализира, ако прекаля. Тогава става почти агресивен. Портокалите му са сочни и напоени с твърде горещо слънце, жасминовото сърце е чувствено, но не твърде секси, медът лепне и се ръси на кехлибарени капки по портокаловата кора, дъхав е, но не е твърде силен и тъмен, не е като манов, може би мед от акация. Жасминът е сладък, цъфти подобно на захарните цветя, оформени от ръцете на изкусните сладкари, заради медено-ванилената глазура.



Diesel Loverdose

Връхни нотки: мандарини, звезден анасон
Сърце: жасмин, гардения, бонбони ликъриш
База: амбър, ванилия, дървесни нотки

Съдържа молекули, които стимулират хипоталамуса, който е тази част от мозъка, която отговаря за привличането, дори похотта. От ''Дизел'' го наричат : ''красиво, но смъртоносно оръжие за прелъстяване''. Може би затова са се спряли на името ''Loverdose'' , което е игра на думи  и може да се чете като ''love overdose''. 
Ванилията му е пудрена и пикантна. Ванилията обикновено е много ярка и подслажда парфюмите, както е при Armani Code. Тук се опитва изцяло да доминира, но се усещат леките пиперливи нотки на подправките. Този парфюм прилича на кексче с розова глазура, но е едно много секси и уверено кексче-прелъстител, sweet and edgy. Интрото на парфюма е крещящо и ярко като саксофон, но бързо преминава в солото на бонбонените балерини с розови туту, каквато е всъщност ванилията. Намирам го за доста плосък аромат, без особено интензивно развитие, не е многолик. Почти моно ванилия. Става за съблазнителен аромат, но ако целите онази чиста първична in your face свалка, или просто да се почувствате желана, тук я няма мистериозната и магнетична сила на Code.


Diesel Fuel for Life Femme

Връхни нотки: мандарина, розов пипер
Сърце: жасмин, касис, индийско орехче
База: пачули, ветивер

Пикантен и пиперлив. Нарича се Fuel for life защото носи вкуса на живота, динамичен е, заражда желание за приключения. Подправката на живота. В известна степен се усеща малко бензинов нюанс в уханието, който влива живителни сили и малко безразсъдство, дава самочувствие. Парфюм за алфа жени. Както моторът мърка като котенце с качествено гориво, така и този парфюм създава усещане, че светът е в краката ти, придава дързост. Алфа парфюм защото не е чувствено женствен, деликатно секси, романтичен и ефирен, а е на другия полюс на женствеността - силен и смел като амазонка, in your face. 
Интензивен аромат, доста краен и екстремен, дълбок, с тъмно минало. Класическото му сърце от бели цветя и жасмин бие на бързи обороти, в ритъма на бунта. 
Откриването на парфюма е остро и силно, малко объркващо, точи се тромаво в развитието си, но в крайна сметка се кротва по кожата в сладкия шлейф като топло мляко с мед, натурално сладък и сгряващ, но и с щипка индийско орехче, което напомня, че е винаги готов за още приключения. Парфюм със страшно отчетливо присъствие. Има опасност не ти да го носиш, а той да доминира над теб.



Cacharel Amor Amor
Връхни нотки: касис, портокал, мандарина, грейпфрут
Сърце: праскова, лилия, жасмин, роза, момина сълза
База: амбър, тонка, мускус, ванилия

Парфюм, който трябва да се използва внимателно, защото привидно привидно захаросаното му, плодово и наивно сърце  е способно бързо да смени настроението си и да стане кисело, рязко, дори остро и нагарчащо - като бомба със закъснител. Може би тази е причината от бранда да се спрат на такъв флакон.
Парфюм, който е олицетворение на младостта. Сладък, ванилен, оптимистичен, малко лековат, непостоянен и вятърничев, полюсен в настроенията си, парфюм с нрав на тийнейджърка.
На моята кожа се открива ванилено притихнал, но за сметка на това доста монотонен, липсва ми живителната сила на цитрусовите сокове, които трябва да текат по вените на младежката му душа.
Идеален за жена, която цъфти в своята младост и жизненост, безгрижност и неангажираност като лилия или камбанка на момина сълза от алеята на пролетна градина. Ароматът е кукленски, игрив, но не предизвикателен, малко срамежлив, но много щастлив!
Въпреки свежата му натура, този аромат е затоплен от дълбочината на амбъра и мускуса. Напомня на ябълков пай - ябълките са сочни и дъхави, слънчеви и усмихнати, блажено задрямали в горещото и уютно легло от тесто под юрганче от сладки подправки. Този парфюм има розова аура.


Escada Desire me
Връхни нотки: цитруси
Сърце: божур, зелени нотки, орхидея, орлови нокти
База: шоколад, кафе, глазура, сладки нотки

Доминираща сладост, толкова интензивна, че задушава всички свежи и флорални нюанси, изсмуква жизнените им сили, стели се като лепкава мъгла и още преди да издишате аромата на първото подушване през ноздрите, тя е полепнала отровно, почти токсично по цветните пъпки на божура и орхидеята. Сладък, но не с онази откровена семпла сладост на захарта или ванилията, а мръсно сладък, като луксозна бонбониера от деликатесен магазин с трюфели с черен шоколад. Черният шоколад носи тази специфична горчива сладост, защото наистина напомня на кожа и плът, на бадемовия аромат на коса. Затова я наричам мръсна сладост, първоначално принизена почти до животинското , като неконтролируемото желание да си отчупиш още едно парченце шоколад. Много тъмен аромат, притеснителен, на мен ми е неудобно в компанията му, кара ме да се срамувам, че го нося. Имам усещането, че ме разголва, приписва ми дълбоки копнежи и тъмни тайни, които не са мои. Нагнетяващ аромат, който сгъстява атмосферата наоколо. Това усещане се оттегля едва в самия край, където ароматът започва да прилича на сутрин след парти вечер - махмурлийска и недоволна, над парче ванилово-сметанова торта за закуска и чаша капучино с много захар.



Salvatore Ferragamo Incanto in Bloom
Връхни нотки: фрезия, грейпфрут
Сърце: чаена роза, чампака (вид магнолия)
База: кашмир, бял мускус

Много монофоничен и праволинеен, но не е скучен заради цветната му оптимистична душа, Като хората, които при запознанство намираш за скучновати, но се оказват чаровни по своему.
Напомня на нишов парфюм заради семплата му натура и малкото съставки. Всъщност чампата в Индия се носи самостоятелно. Индийките втриват екстракта в отделни кичури от косите си, поставят цветове магнолия по подовете на къщите си, за да ароматизират или разпръскват цветни листчета по леглата на младоженците. Много чисто и откровено ухание, не се изплъзва, не е недоизказано, разбираемо и дружелюбно.
Има много азиатски препратки в този парфюм и те не идват само от асоциациите с флакона, който прилича на кимоно. Ароматът е като гейша - лоялен, възпитан, дори дисциплиниран, типичен, емблематичен без да се откроява, а класически. 
Очарователен и харизматичен въпреки или заради семплостта си. Обикновено и едновременно необикновено флорален. Много хармоничен, усеща се ясно хармонията между фрезията и розата тук, никоя не доминира, не се бори за внимание. Цветята в този аромат са ретро и с носталгичен нюанс , pin up. Класически красив аромат.

2 коментара:

  1. Мила Веси, ти имаш уникален талант да боравиш с думите! Браво! Накара ме да се замисля, защото познавам добре два от арматите, които вълшебно разказваш и не съм ги почувствала така вълшебно.
    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Страхотно нещо ми написа, накара ме да се зарадвам от сърце :)

      Изтриване

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)